Chip Directory

About the Chipdir


De Chipdir in Net Magazine

(Zoals verschenen in Net Magazine, het praktisch maandblad voor de internet-liefhebber, achtste jaargang, mei 2001, blz 38 en 39, adviesprijs fl 9,48 / Euro 4,30.)

Hoewel de media veelvuldig berichten over de ondergang van grote Internet-bedrijven boeken steeds meer particulieren en kleine bedrijfjes succes met e-commerce. Wat verkopen zij, wat verdienen ze ermee en hoe hebben zij hun handel opgezet?

Picture of Jaap van Ganswijk from Net MagazineComputerchips
www.chipdir.nl
Voor de Groningse Jaap van Ganswijk (42) is zijn informatiesite over computerchips eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. "Tijdens mijn werk als programmeur moet je af en toe nieuwe talen leren, en dat deed ik met html door in de avonduren wat bestanden over chips op het web te zetten. Ik werkte al tijden met computerchips in mijn beroep, en ik zag eigenlijk vanaf het begin commerciele mogelijkheden in de site. Hier is ongeveer zes jaar geleden www.chipdir.nl uit voortgekomen."
De startinvesteringen van de Groninger zijn niet enorm geweest. In het begin heeft hij de nodige tijd besteed aan het leggen van contacten met houders van technische sites, en met ondernemingen. "Indertijd was e-mailen nauwelijks voor lokaal tarief bereikbaar, dus dat kostte nogal wat. Maar dat was het enige, want dankzij mijn baan en hobby had ik al voldoende computers." Door de grote inzet van de initiatiefnemer is zijn webpagina steeds professioneler geworden. Voor hem is niet de vorm maar de inhoud belangrijk.
"Mijn overzicht van chipfabriltanten is met name nuttig omdat ik bijhoud welke bedrijven door welke andere zijn overgenomen. Dallas is bijvoorbeeld net door Maxim overgenomen. Als iemand nu naar de gegevens van een Dallas-chip zoekt en de Dallas-website blijkt niet meer te bestaan, dan kan hij bij mij vinden dat hij tegenwoordig op de Maxim-site moet kijken. Er zijn ook bedrijven die hun chipafdelingen een andere naam geven, als voorbereiding op een verzelfstandiging."
"Zo ging Siemens Semiconductors een tijdje terug opeens Infineon heten. De technici die nu actief zijn zullen dat allemaal nog wel een tijdje weten, maar de technici en inkopers die er vanaf nu bijkomen weten zoiets gewoon niet, en wanneer die dan een oud ontwerp bestuderen hebben ze geen idee wat Siemens was en hoe het nu heet. Vaak heeft men trouwens alleen maar een logo en het nummer van de chip als houvast om te bepalen wat voor chip het is. Daarom heb ik op mijn site bijvoorbeeld ook pagina's vol met logo's en lijsten met zogenaamde prefix codes. Dat is het eerste deel van de chipnaam, en daar uit kun je vaak afleiden wie de fabrikant was.

Van Ganswijk boekt uitstekende resultaten. "lk probeer in principe van de advertentie-inkomsten te leven. Tot begin dit jaar betaalde de grootste adverteerder $3250 per maand. Daarnaast heb ik nog ongeveer vijf veel kleinere adverteerders. Verder verkoop ik ook chips, maar dat is bijzaak. Per dag heb ik ongeveer achtduizend bezoekers en ongeveer acht aanvragen voor een offerte."

Van Ganswijk is blij dat hij een technische site runt, want e-commerce vindt hij een stuk ingewikkelder. "Ik ben daar nogal cynisch over. Ooit heb ik geprobeerd cd-roms met informatie over chips te verkopen, maar dat is mislukt omdat veel mensen huiverig waren om contant geld op te sturen, en via de bank kosten dit soort kleine bedragen te veel. Inmiddels zou het trouwens wel met een creditcard kunnen.
Volgens hem is het probleem van e-commerce dat de doelgroep doorgaans bestaat uit hardwerkende mensen. "En die zijn overdag nagenoeg niet thuis om pakjes in ontvangst te nemen. Doordat ze dan naar het postkantoor moeten verdwijnt de gemakswinst die online shoppen kan bieden. Dit probleem is alleen te verhelpen door in alle gevels van huizen afgifteboxen te installeren. Maar dergelijke verbouwingen zijn onbegonnen werk."


Correctie: Dat de verkoop van chips maar bijzaak is, is incorrect. Op dit moment zijn dat mijn grootste inkomsten.

Artikel gereproduceerd met toestemming van Net Magazine en de fotograaf.

Net Magazine:
www.netmagazine.nl/ it's been turned into Net Professional later
www.netprofessional.nl/ Net Professional

Fotograaf:
Jelte Oosterhuis
Hoofdstraat 10
9988 RT Usquert
Nederland
tel: +31-595-424272
tel: +31-6-53892196 - mobile
fax: +31-595-424278
www.jelteoosterhuis.nl/


Goto: Main Mirror About Author
Register: Yourself Company
Feedback: Correction Addition Question
Order: Chips (Deutsch) Chips (English) Chips (Nederlands)